Sidor

måndag 21 januari 2013

Att handla ekologiskt - och miljövänligt

Det sägs ibland att det är krångligt att handla miljövänligt, och det kan nog vara sant. Man kanske inte alltid vet var det är bäst att lägga kraft och pengar, om man inte har råd att köpa tex KRAV-märkt genomgående. Eller så finns olika varianter på märkning där KRAV ibland bytts ut exempelvis mot en EU-gemensam ekologisk märkning, vilket gör det oklart vad man egentligen köper. Vad betyder de olika märkningarna, och vilken är bäst? Och hur ställer man klimatvänligt mot ekologiskt? Ibland skyltar affärerna på ett sätt som lämnar åtskilligt att önska. Jag såg senast i min mataffär att de hade skyltat med KRAV på lappar invid olika sorters pasta och tänkte ungefär "jaha, har de (dvs pastaproducenten) börjat med ekologisk pasta" - men på paketen framgick det inte att pastan skulle vara ekologisk, och den var definitivt inte KRAV-märkt. Kanske var det ett misstag, kanske hade ommöblering skett på hyllorna utan att markeringar för olika typer av varor hängt med.

Men det finns hjälp att få i djungeln kring hur man bäst handlar miljövänligt. Naturskyddsföreningen ger tex tips om hur man kan byta ut fem varor/ grupper av varor mot ekologiska alternativ för att det både ska ge god utdelning för de extra slantar det kan kosta och ha förhållandevis stor effekt på miljön. Det handlar om att byta högbesprutade produkter mot ekologiska alternativ (exempelvis vindruvor/russin, bananer, kaffe och potatis) samt att för några extra kronor byta ut livsmedel som mejerivaror till ekologiska produkter. Därutöver påpekas att man förutom att välja ekologiska köttprodukter även bör minska köttkonsumtionen.

Hemma hos oss har vi redan sedan tidigare i stort sett gått över till ekologiska alternativ för de produkter Naturskyddsföreningen nämner, och för en hel del till. Vi försöker tänka närproducerat och säsongsanpassat. Köttkonsumtionen är däremot en utmaning när barnen skyr tillagade grönsaker som pesten. Utöver den vegetariska dag i veckan som vi satt som nyårslöfte (där de veckovisa pannkakorna som vi också äter inte räknas in) blir det därför en hel del icke-vegetarisk mat; kött och fisk. Knepet nu blir att ännu mer än tidigare försöka "spä ut" köttet. Vi blandar linser i köttfärssåsen, kikärtor (som åtminstone ett barn gillar) i kycklinggrytan, lägger grönsaker och potatis i fisksoppan osv. Det som dock har blivit tydligt är att vi är extremt dåliga på vegetariska recept, och de vi kan tar oftast lite extra tid att laga. Så nu undrar vi: vad i hela friden äter man som vegetarian, till vardags och med begränsad tid för matlagning? Och var hittar man de goda och enkla vegetariska vardagsrecepten?

2 kommentarer:

  1. Smart idé med iblandning av linser/kikärtor! Har själv total idétorka just nu vad gäller matlagning, men ett tips kan vara att laga sådant som man lätt kan göra stora mängder av och som går fint att frysa. Vad sägs om den här potatis- och purjolökssoppan exempelvis: http://www.tasteline.com/recept/potatis___purjolok_soppa

    Eller de här linsbiffarna som även mina vego-skeptiska syskonbarn uppskattar:

    Linsbiffar

    Fräs en hackad gul lök + 2 vitlöksklyftor i lite olja.
    Låt 2-3 potatisar (skurna i bitar) samt 2dl röda linser) fräsa med.
    Tillsätt 4 dl grönsaksbuljong och koka på svag värme ca 2o min. (Ibland vill det koka fast i botten...)
    Krydda med peppar, ev. salt .
    Kan även kryddas med timjan, kryddpeppar, curry eller annat, men jag har inte provat.
    Låt svalna - gärna till nästa dag, men fungerar fint bara en förmiddag.
    Gör biffar som du panerar i grahamsmjöl och steker i olja.
    Funkar bra till ris, matyogurt m. basilika o olja.

    SvaraRadera
  2. Ska absolut prova linsbiffarna - dock inte i dag som planerat eftersom jag inte riktigt kom ihåg momentet med avsvalning... Ska även kolla in soppan, även om jag har en känsla av att det nog bara är jag i familjen som skulle uppskatta den...

    SvaraRadera