Sidor

onsdag 11 mars 2015

Positiv energi!

Det är svårare att blogga om positiva saker än om sådant som väcker ens ilska. Ibland blir man ändå lite extra peppad, och kvällens alumnarrangemang var, lite oväntat, ett sådant tillfälle. Att det skulle vara intressant att höra om finansmarknads- och konsumentminister Per Bolunds (MP) väg från biologistudent till finansdepartementet hade jag räknat med, men att det också skulle bli en energigivare var en bonuseffekt. Per visade med sig själv som exempel både på hur slumpartade vändningar en karriär kan ta men också på behovet av naturvetenskaplig kompetens där folk inte förväntar sig den - liksom på behovet av tvärvetenskaplig forskning med samhällsrelevans. För en gammal biolog som blev geograf i stället, och som tjatat sig blå om tvärvetenskap  i några decenniers tid var det underbart att höra och jag hoppas att de närvarande i universitetstoppen lyssnade lika uppmärksamt! För en studievägledare gav redogörelsen dessutom både en del bekräftelse och några nya tankar.  Och, inte minst, blev jag även politiskt peppad. Inte av några politiska slagord, jag har ett visst motstånd mot sådana och det var inte heller ett sådant tillfälle, men tex av beskrivningen av frustrationen över hur politiken bygger på att allt är förhandlingsbart trots att det helt enkelt inte alltid är det. Jag kommer säkert vara arg på regeringen många fler gånger men just nu ser jag vårbudgeten an med en viss känsla av tillförsikt. Det sitter en biolog och förhandlar budget - det har vi inte varit bortskämda med!

tisdag 10 mars 2015

Saudiavtalet sägs upp!

Jag har inte hunnit blogga på länge och därmed inte uttalat min frustration över turerna kring det militära avtalet med Saudiarabien. Nu meddelar regeringen - äntligen! - att avtalet sägs upp! Det är inte en dag för tidigt. Det går inte att ha militära avtal med diktaturer om man ska vara trovärdig. Men ambivalensen hos S i frågan lämnar en bitter eftersmak, liksom debattartikeln i DN som trettioen näringslivstoppar undertecknade (noterar tre kvinnor bland dessa, resten män).

Jag tittar igenom listan med ordföranden och vd:ar som ville ha Saudiavtalet kvar och konstaterar att jag inte är kund hos särskilt många av dem. H&M har jag köpt barnkläder hos ibland men det får det vara slut med. Och nya motorsågen kommer tyvärr från Husqvarna, beställd innan artikeln publicerades, tror jag. Men jag kör inte Volvo och har inte pengarna i Nordea eller SEB, har sedan förra året inga band till Ericsson och övriga företag känner jag mig rätt främmande inför. Som Södertäljebo får man i och för sig skämmas över att Scanias VD undertecknat. Och kyl och frys är bestämt Electrolux men de är så gamla att det är preskriberat - och kommer bytas ut mot annat märke när det blir dags.